Hoe fornuizen met warmteopslag werken
Achter het klassieke uiterlijk van elke Aga schuilt een gietijzeren kern. Deze kern houdt warmte op efficiënte wijze vast en geeft deze langzaam door aan de ovens en kookplaten. Een Aga-fornuis is altijd klaar voor gebruik en heeft geen schakelaars want de Aga regelt zichzelf automatisch. De thermostaatregeling zorgt voor een constante temperatuur terwijl de hoogwaardige isolatie van de behuizing en de kookplaatdeksels zorgt dat alle Aga's een laag brandstofverbruik hebben. De Aga geeft voortdurend een aangename warmte af in uw keuken.
De warmte wordt doorgegeven aan de gietijzeren ovens en langzaam via alle binnenoppervlakken tegelijk afgegeven. De warmte is gematigder dan de directe hitte van de elementen of vlammen van de meeste andere ovens, en daarom bewaart de Aga meer van het vocht, de smaak, de structuur en de kracht van de gerechten.
Als u een Aga met twee ovens kiest, vinden zowel het bakken als het braden in dezelfde oven plaats. Bij modellen met drie of vier ovens zijn er aparte ovens voor bakken en braden, zodat u beide tegelijk kunt doen. De vierde oven is een warmhoudoven die bedoeld is om eten heet te houden zonder het uit te drogen, en om borden en serveerschotels in op te warmen.
Onder die twee opvallende scharnierdeksels bovenop elke Aga bevinden zich een snelkookplaat en een sudderplaat. Een Aga met vier ovens is standaard uitgerust met een grote warmhoudplaat die ideaal is voor het warmhouden van gerechten voordat ze opgediend worden, of om de koffiepot overdag warm te houden.
U kunt zelf de warmtebron kiezen aangezien er verschillende modellen zijn voor elektriciteit, aardgas en propaan. Het belangrijkste om te onthouden is dat, in tegenstelling tot andere fornuizen, voor alle Aga's dezelfde kookprincipes gelden, ongeacht welke energiebron u kiest.
Het andere onmiskenbare voordeel van een Aga is natuurlijk zijn duurzaamheid. Het is letterlijk een ijzersterke investering die, net als de beste koks, alleen maar verbetert bij het ouder worden.
Uit de eerste hand

1. Isolatiedeksels
De twee isolatiedeksels zijn het echte kenmerk van een Aga. Wanneer ze zijn gesloten, voelen ze lauw aan. Doe ze open en u kunt de kookplaten onmiddellijk gebruiken.
2. Snelkookplaat
Een felle hitte die water sneller aan de kook brengt dan de meeste elektrische waterkokers. De plaat is groot genoeg voor drie steelpannen van gemiddeld formaat tegelijk.
3. Warmtebronnen
Wanneer de Aga op temperatuur is, heeft hij slechts een heel klein beetje energie nodig om hem warm te houden. U kunt kiezen uit aardgas, propaan en elektriciteit.
4. Sudderplaat
Ook deze plaat biedt ruimte voor drie steelpannen van gemiddeld formaat. Tevens geschikt als bakplaat.
5. Braadoven
In deze oven past zelfs gevogelte van 13 kg. Daarnaast is hij geschikt voor grillen en bakken.
6. Bakoven
Standaard bij elke Aga met drie of vier ovens. Zoals alle Aga-ovens houdt de gietijzeren kern de warmte goed vast. Doe dus gerust de deur open om te kijken hoe het ermee staat.
7. Sudderoven
Deze veelzijdige oven is uitstekend te gebruiken in combinatie met de hetere oven en kookplaten: eenvoudig koken en toch verrukkelijke resultaten.
8. Warmhoudoven
Standaard bij elke Aga met vier ovens. Houdt bereide gerechten warm zonder ze uit te drogen, ideaal voor etentjes.
9. Warmhoudplaat
Een waardevolle warme plaat, standaard bij elke Aga met vier ovens.